Üdvözöljük a Szomor ökofarm oldalán

Húsüzemünkről

elvalaszto
>>> TOVÁBB A HÚSÜZEM OLDALÁRA <<<

Eredeti Magyar Szürkemarha Termék

Az elmúlt évek változásai – különösen az élelmiszeriparban bekövetkezettek – a Szomor ökogazdaságban is megmutatkoztak. A megújuló vevői, piaci struktúra az Európai Unióhoz való csatlakozás a Magyarországon folyó gazdálkodási, és fogyasztói szokások megváltozása szükségszerűvé tették a változásokhoz való rugalmas alkalmazkodást. Szükségessé vált, hogy a piaci ingadozásokat elkerülve magyar szürkemarha húsból, valamint bivalyból előállított szalámi, és egyéb húskészítmények előállítását mi magunk végezzük, ugyanis a fogyasztók részéről érkező folyamatos érdeklődés magával vonzotta, hogy más marhafajok, pl. holstein-fríz tehén húsát árulták magyar szürkemarha húsaként.
Így többek között ez is oka annak, hogy a nemzeti parkokkal összefogva, védve a magyar szürkemarha jelentőségét magunk hozzuk forgalomba a magyar szürkemarha húsát, és a belőle készült termékeket.
Különösen fontosnak tartjuk a hagyományos – és mára épp ezért mind minőségben, mind készítésben különleges –  földrajzi tájegységhez tartozó termékek megőrzését, és az e termékekre való figyelemfelhívást.
A Szomor ökológiai gazdálkodási szervezet magyar szürkemarhái a Kiskunsági Nemzeti Park területén nevelkednek. Táplálékuk a legelőn található vegyszermentes fű, valamint az ott honos gyógynövények.

A MAGYAR SZÜRKEMARHA HÚSA

Szomor szürkemarha szalámi

Az fentebb említett igény, hogy a megtermelt kiváló minőségű magyar szürkemarha hús belekerüljön fogyasztói forgalomba, egyik jelentős oka, hogy a magyar szürkemarha mentes a kerge marha kórtól (BSE), valamint a pusztán, extenzív körülmények között nevelt állomány húsának szerkezete kedvezőbb: állaga száraz, rostos, minimális mennyiségben (~1,2%) tartalmaz izmon belüli faggyút, így jól illeszkedik az egészséges táplálkozásba. A hús jellegzetesen sötét-élénkvörös színű, amely izompigment tartalmának köszönhető. Ennek köszönhetően jóval sötétebb a többi fajta húsánál.

ÉLELMISZERBIZTONSÁG

Szomor szürkemarha szalámi érlelés

Húsfeldolgozó üzemünk szem előtt tartva az ökológiai termelés szempontjait, a vevőközpontúság elvét, és a hagyományos termékelőállítást igyekszik egyensúlyban tartani.
Élelmiszer-biztonsági szempontoknak is feltétlenül eleget tevő termékeket, kiváló, egyenletes minőséget kíván elérni. Ennek érdekében szabályozott folyamatok alapján egyforma gondossággal állítja elő termékeit. A SZOMOR HÚSÜZEM ennek érdekében a HACCP minőségellenőrző rendszer igényeit kielégítően működik, mely a termelés biztonsága érdekében a felhasznált anyagokat rendszeresen ellenőrzi. Ezen felül a fogyasztó önmaga is ellenőrizheti, hogy Magyarország melyik területéről származik az az állat, amelyből a szalámit előállították a termékeken feltüntetett ENAR szám alapján egy SMS küldésével.*

*A fogyasztónak a vásárolt termék hitelesség és eredetellenőrzésre a +36-30-469-14-25 –ös számra SMS-ben elküldött ENAR szám alapján van lehetősége. A szükséges ENAR szám megtalálható a szalámi csomagolásán.

FORGALMAZÁS

Szomor szürkemarha szalámi tálalás

A termékek forgalmazását most fogjuk indítani, éttermekben és magyar termékeket forgalmazó boltoknak fogjuk értékesíteni, szupermarketekben termékeinket nem kívánjuk megjelentetni.
Fő termékeink különböző magyar szürkemarha és bivaly szalámik, melyekben minden értékes húsrész felhasználásra kerül kivéve a bélszín, hátszín és a lábszár.

© Szomor Dezső - szürkemarha tenyésztő