életkép
MAHOP-2.5.1-2017-2017-00022

Kedvezményezett neve: Szomor Ökogazdaság-Szomor Dezső egyéni vállalkozó

A projekt címe: A Szomor Ökogazdaság hagyományos, extenzív halgazdálkodási technológián alapuló gazdálkodásának eredményeként kialakult természeti értékek megőrzésének és azok javításának előmozdítása, és az ezzel kapcsolatos szolgáltatások támogatása.

 

Projekt regisztrációs száma: MAHOP-2.5.1-2017-2017-00022

 

Szerződött támogatási összeg: 29 835 000 Ft

 

A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021.12.31.

 

Projekt rövid bemutatása:  A Szomor ökofarm teljes üzemű halgazdaság. A vállalkozás működése során ivadék, növendék és piaci hal előállításával foglalkozik. Jelenleg keltetéssel is foglalkozom, bár sok esetben annak sikertelensége miatt a zsenge, vagy előnevelt ivadékot kénytelen vagyok megvásárolni. 

Az áruhalat a gazdaság jellemzően hároméves üzemmódban állítja elő. Ez azt jelenti, hogy a halastavakban az első évben 80-150 g-os ivadékot, a második évben 500-700g méretű növendékhalat állít elő. Az így nevelt hal harmadik nyáron éri el az optimálisnak tartott 2-3 kg-os tömeget. Az egyes korosztályok területigénye eltérő. A halgazdaság üzemszerűen működtetett területére vonatkoztatva jellemzően a nettó vízterület kb. 5%-án ivadéknevelés, 20%-án nyújtás (növendékhal előállítás), 75%-án pedig piaci (étkezési) hal termelés folyik. 
A tavak a hazai gyakorlatnak megfelelően vegyes népesítésűek, ami azt jelenti, hogy a tavakba azonos korosztályú halból kb. 60-70% ponty, 20-30% fehér busa 2-5% amur, és 1-2% ragadozó (harcsa, süllő, csuka) kerül. A haltermelési technológia részletei az egyes korosztályok esetében kisebb-nagyobb eltérést mutatnak, azonban a fontosabb mozzanatok minden korosztálynál megtalálhatók. Ezek a tótalaj előkészítés, víztöltés, halkihelyezés. Évközben a folyamatos munkát a tápanyag utánpótlás, takarmányozás, próbahalászat, vízpótlás, valamint a gátak rendben tartása adja. A halastavakon a leglátványosabb változással járó munka a csapolás és a halászat.
A halászat fő időszaka az ősz, valamint a tavasz. Az ivadék és növendék hal lehalászása ősszel, kisebb mértékben tavasszal, jégveszte után történik. A piaci hal nagyobb része is ebben az időszakban kerül lehalászásra, azonban esetenként a gazdaságom nyáron is halászik a folyamatos piaci ellátás érdekében. Ez lehet nagyvízi ritkító halászat, de történhet teljes csapolással is. Ez utóbbi esetben a csapoláshoz a Kiskunsásgi NPI hozzájárulása is szükséges. Először – a piaci szükséglet szerint – az étkezési hal, majd ezt követően – jellemzően október végén – a növendék, végül az ivadék kerül lehalászásra. A tavaszi halászat a jégveszte után kezdődik. A lehalászott halmennyiség üzemszerű körülmények között jellemzően 1 000 – 2 000 kg/ha. A hároméves üzemmód esetében a halakat minden fázis végén lehalásszák. A lehalászás után a halakat vagy telelő medencékben tárolják a következő évi kihelyezésig, vagy a következő korosztálynak megfelelő méretű tóba helyezik át és itt telel. A telelő medencék állandó vízátfolyású – jellemzően 5-15 l/s – általában 0,1-0,5 ha nagyságú, 1,5 – 2,5 m mély, kisebb medencék sorozata. Az őszi halászat kezdetekor a halak még nincsenek nyugalmi állapotban, ezért a telelők haltároló kapacitását csak részben lehet kihasználni. A vízhőmérséklet csökkenésével október végére már a szokásos mennyiségű halat lehet a telelőben tárolni. A telelő medencék a telelés mellett az étkezési hal átmeneti tárolását is szolgálják. 

A termelés állandó állatorvosi felügyelet mellett zajlik. A gyógykezelések alkalomszerűek, akkor is döntően preventív jellegűek. E-mellett szükséges kiemelni, hogy a termelés vegyszermentesen zajlik.

 

A Szomor ökofarm halastavain a természeti erőforrásokat megújító halgazdálkodási technológia eredményeként létrejött több mint 400 ha vizes élőhely fenntartása, a halastavi ökoszisztémához kötődő, több mint 200 madárfaj populációinak megőrzése a célja, kiemelten a kis kárókatona (Microcorax pygmaeus), kanalasgém (Platalea leucorodia), kis lilik (Anser erythropus), gulipán (Recurvirostra avosetta), cigány réce (Aythya nyroca), bölömbika (Botaurus stellaris), törpegém (Ixobrychus minutus), bakcsó (Nycticorax nycticorax), üstökösgém (Ardeola ralloides), kis kócsag (Egretta garzetta), nagy kócsag (Egretta alba), gólyatöcs (Himantopus himantopus), küszvágó csér (Sterna hirundo), fattyúszerkő (Chlidonias hybridus), kormos szerkő (Chlidonias niger) populációira. Ezen túlmenően 16 kétéltű és hüllő faj – kiemelten a mocsári teknős (Emys orbicularis) populációinak fenntartása, valamint mintegy 50 db vidra (Lutra lutra) élőhelyének és állományának megőrzése 2017-2021-ig tartó időszakban.

DÍJAINK, ELISMERÉSEINK

Magyar Konyha Termelői Díj - 2014

ÖN IS MEGÉHEZETT?

Termékeink
országszerte
elérhetők
viszonteladóinknál

ELÉRHETŐSÉGEINK

Központi iroda
2345 Apaj, Géptelep 42.
E-mail: szomord@szomorfarm.hu
Telefon: +36 24 408 369

Húsüzem, termékértékesítés termékkel kapcsolatos érdeklődés:
2344 Dömsöd, Tassi út 57.
Mob.: +36 20 252 8726
E-mail: szomor.hus@szomorfarm.hu
Telefon: +36 24 438 008
Fax: +36 24 438 008