életkép
Mangalica

A mangalica ősi magyar zsírsertés. A mangalica a múlt század második felétől mintegy 100 éven keresztül európai hírt és rangot jelentett a magyar sertéstenyésztésnek. Ezen az oldalon ezt az egyedi őshonos állatfajtát mutatjuk be.

A mangalica zsírsertés az egyetlen magyar őshonos sertésfajta. A fajta az 1800-as években jött létre. 1833-ban József nádor látogatást tett Milos szerb fejedelem topcsideri birtokán, ahonnan ajándékba kapott 10 kocát és 2 kant a szerbek zsíros Summadia sertésének Knyáz- Milos vonalából. Ezeket az állatokat József nádor a kisjenői birtokán lévő szalontai és bakonyi állományai keresztezésére használta fel. Ezt olyan nagy sikerrel tette, hogy az 1840-es évekre már kialakult az egységes külsejű magyarfajta: a mangalica, mely a vidék, a falu szinte kizárólagos sertése lett.

Jellemzői:

 • Típusai:
  • szőke mangalica,
  • fekete mangalica (kihalt)
  • vörös mangalica
  • Fecskehasú mangalica
  • Vadas mangalica
 • Szaporasága 4-8 csíkos kismalac
 • tömege elérheti akár a 150 kg-ot is
mangalica

Külleme

A mangalica legfeltűnőbb tulajdonsága, hogy egész teste durva, forgácsszerű szőke szőrrel borított. A szőr köntös nyáron vékonyabb és simább, télen vastagabb, durvább és jobban göndörödő.

Tartása

Igen ellenálló, edzett, rideg tartást jól tűrő fajta. Az 1800-as években, különösen a nagy tölgy-és bükkerdőkben kiterjedt volt a „makkoltatásos” tartás. Hízodalmas, gyorsan zsírosodó típusú. Egy 150-160 kilogrammos hízó akár 70 liter kisütött zsírt is ad az egyéb húsfélék és szalonna mellett. A világ legzsírosabb sertése.

Története

A fajta virágkorát az 1950-es évekig élte, komoly exportsikereket hozott a magyar sertéstenyésztőknek. A fogyasztói szokások megváltozása és a hússertések elterjedése miatt jelentőségét az 1960-as évekre elvesztette és az egyed szám rohamosan csökkeni kezdett.

1991-ben a mangalica teljes kihalás stádiumába jutott, kevesebb, mint 200 db tenyészállat volt a világon. Az erőfeszítéseknek hála ez a tendencia megfordult és tenyészállatok száma 2010-ben meghaladta a 7000 kocás létszámot.

Ma Magyarországon mindegyik mangalicatenyészet a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének folyamatos ellenőrzése alatt áll, ezek adják a mai mangalica sertések 95-98 százalékát. A magyar és spanyol piac képes lenne 50.000 darab sertés felvásárlására is, de ezt az egyedszámot ma még nem tudjuk produkálni, tehát bőven van teendő.